top of page

A KOMPLEMENTER HIPNÓZIS

A XXI. századra eljutottunk arra a pontra, hogy a hipnózist kivehetjük az okkult tudományok sorából. A modern orvostudománynak és kutatásoknak köszönhetően ma már nyilvánvaló, hogy egy nagyon hatékony kezelési forma. A hipnózis olyan módosult tudatállapot, amely mind szociális, mind biológiai szempontból segítő értékű lehet a normális élet fenntartásában és jobbá tételében.

 

TÉVHITEK:

 

-A hipnózis okkult, mágikus tudomány:
A XVIII. században ragadt rá a hipnózisra ez a tévhit és Magyarországon máig is sokan vallják ezt a hitet, a tudományos felvilágosítás hiányában. 1959-ben Kontrollált körülmények között laboratóriumi vizsgáltok alkalmával mindig sikerült több emberen azonos mélységű hipnózist elérni. Ez az alapfeltétele a tudományos vizsgálatoknak. A standard eljárás beállításával a hipnózis átkerült az okkult tudományok közül a természettudományok közé.

- A hipnózis az alváshoz hasonló jelenség:
Nem csak félhomályos helyiségben relaxáló és monoton duruzsolással érhető el ez a módosult tudatállapot, hanem elérhető úgynevezett aktív-éber (dinamikus) hipnózis is. Pl.: egy szobabiciklit tekerve, inger gazdag környezetben, nyitott szemmel is létrehozható a hipnózis állapota.

-A szuggesztiók (szóbeli utasítások) csak megjátszások:
Ez ellen a legfőbb érv, hogy a hipnózissal lehet fájdalmat csillapítani. Pusztán hipnózisos fájdalomcsillapítással fogászati (foghúzás, implantátum beültetés) és műtéti beavatkozások is végrehajthatók. Ezekben a szituációkban a megjátszás szinte lehetetlen. A hipnózisos fájdalomcsillapítás hatékonyabb mint az akupunktúra, aszpirin vagy akár a morfium. Mérések bizonyították, hogy megváltozik az agyi aktivitás is a szuggesztiók hatására.

-A hipnózis csak a képzelet terméke:
Az agyi vérátfolyás mérésével (PET scan) kutatók ezt a tévhitet is megcáfolták. pl. hipnózisban hallucináltatott hang hallása ugyanazt a területet aktiválja az agyban, mint amikor az alany ténylegesen hallja a hangot.

-Aki könnyen hipnotizálható az akaratgyenge is:
Vizsgálatok kiderítették, hogy a hipnózis iránti fogékonyság nem áll semmilyen pozitív összefüggésben sem az igen mondás tendenciájával, sem azzal, ha valaki neurotikus vagy hisztériás. Ezzel szemben viszont pozitív kapcsolata van a transz- készséggel (a mindennapokban bármilyen különös kiváltó ok nélkül egy módosult tudatállapotba kerül), a képzeleti bevonódás élénkségével (pl ha egy könyvet olvas mennyire éli bele magát), abszorpciós készség (mennyire tud elmerülni dolgokban)

-A hipnotizált akaratát vesztve, bábuként teljesíti a hipnotizőr parancsait:
A gyógyító jellegű hipnózisban csak olyan személy vesz részt aki önként vállalja azt. Hipnózis alatt amint olyan utasítások kerülnek szóba amik előre nem lettek megbeszélve, vagy az a hipnotizált erkölcsi normájával összeegyeztethetetlen, akkor a hipnotizált felébred. A hipnotizőr nem parancsokat osztogató domináns személy, aki bábuként mozgatja a hipnotizáltat, hanem odafigyelő a hipnotizáltra érzékenyen reagáló vezető, aki segít a tudati állapot módosulásában. Ma már a cirkuszi hipnotizőrökön kívül nem használják a parancsoló, domináns hipnózis technikákat.

De akkor mégis mi a hipnózis és mire lehet használni?


A hipnózis olyan módosult tudatállapot, amikor az egyén csak a hipnotizőrre koncentrál és minden zavaró külső tényezőt kizár, így befogadóbbá válik a szóbeli utasításokra (szuggesztiók). A szuggesztióknak megfelelően néhány percen belül létrejönnek a testi változások is. Egyéntől függ, hogy ki milyen mélyre tud merülni ebbe az állapotba és milyen változások érhetőek el.

A fogékony embereknél pusztán hipnotikus érzéstelenítéssel akár fogászati beavatkozások és műtétek is elvégezhetők. Gyorsítható a műtétek utáni sebgyógyulás, krónikus fájdalmak enyhíthetőek, javítható az immunrendszer aktivitása is. Csonttörés esetén is mind a fájdalom mind pedig a gyógyulási szakasz csökkenthető. Égési sérüléseknél gátolható a mélyebb szöveti károsodás.

A fent felsorolt felhasználási területeken már végeztek kutatásokat, amik bizonyítják, hogy a hipnózis egy hatékony kiegészítő kezelés lehet annak érdekében, hogy a gyógyulási folyamatokat felgyorsítsuk.

Hipnózis kezelések | Reinkarnációs utazás hipnózissal | Regresszió | Fájdalom, félelem, fóbiák csökkentése

bottom of page